Aanplanting
Voor het aanplanten bekijken we best even enkele factoren die belangrijk zijn om later een goede groei te bekomen:

Standplaats

De Rhodo en Pieris heeft best een beschutting tegen koude noorden- en oostenwind in de winter. Deze veroorzaken uitdroging en/of vorstschade. Algemeen houden Rhodo’s niet van harde wind !!

Grondsoort

Rhodo’s en Pieris groeien best in een grond met een pH van 4 tot 6. Ideaal is een humusrijke zandgrond met goede drainage !! Humus houdt immers goed het vocht in de kluit. Daar Rhodo’s en Pieris een oppervlakkige kluit vormen (max. 40 cm diep) is het bij het aanplanten aangewezen gebruik te maken van turf (omwille van de lage pH ) en eventueel zand. Naald- en /of sparrengrond werkt ook heel goed en bevat bovendien humus. Bij kleigronden voorziet men best onder de plant grind of puin om een goede doorlaatbaarheid van water toe te laten. Een stuk anti-worteldoek op het puin of grind werkt goed daar de grond niet tussen het puin wegspoelt.

Zonlicht

Hoe meer zonlicht, hoe beter een plant afhardt en vorstbestendiger wordt. Rhodo’s met een groot blad kunnen minder zon verdragen dan Rhodo’s met klein blad. Veel schaduw laat een rhodo grilliger groeien en vooral minder bloeien. Half-schaduw of beter gefilterd zonlicht heeft zowel voor Pieris als rhodo’s de meest gunstige groei-omstandigheden.

Wanneer planten ?

De periode wanneer u Rhodo’s en Pieris kunt planten is heel ruim. Zolang het niet vriest of het midden in de zomer snikheet is, kan het eigenlijk altijd. Een Rhodo en Pieris heeft een zeer compacte wortelkluit, die doorgaans niet dieper groeit dan 40 cm. De allerbeste tijd is toch in de herfst, eind september en oktober. De plant kan dan nog wat doorwortelen en goed aanslaan voor de winter. In maart en april, als het niet meer vriest, is ook mogelijk; goed water geven is dan noodzakelijk.

Hoe aanplanten ?

Na het bepalen van de plaats, waar u de Rhodo of Pieris wilt inplanten, maakt u een ruim plantgat van zo’n 3 keer de kluitomtrek en +/- 40 cm diepte. De grond graaft u eruit. Giet nu eerst een emmer water in de kuil. Mocht het lang duren voor het water wegzakt, dan is er iets mis met de drainage (zie grondsoort)!! Je vult nu de kuil met een mix van turf, sparrengrond,…(zie grondsoort) in het plantgat en dan goed mengen met de grond. Nooit in zuivere turf planten, daar deze te zuur is en geen voedsel bevat. Je neemt de Rhodo/Pieris die in pot is aangeleverd en verwijdert de pot. De wortels zijn keurig tegen de potgrond gegroeid. Die buitenkant moet u ‘opruwen’ zodat de wortels beter in de grond contact maken en doorgroeien ! Dit kan je doen met een harkje, de handen of punt van een mes. En natuurlijk moet je er voor zorgen dat de kluit goed nat is, dus in een emmer met water dompelen totdat er geen luchtbellen meer zijn. Daarna maakt u een kuil in de de klaargemaakte grond en zet de Rhodo/Pieris erin. Even diep inplanten als hij in de pot stond ! Opnieuw kunt u een emmer water in het plantgat gieten, zodat de kluit en de grond eromheen goed nat is, zodat de wortels goed in de omringende grond kunnen verder groeien. Nu nog licht aandrukken/trappen met de voet en de overtollige aarde gebruiken om een rand rond het plantgat te maken, zodat u water kunt geven dat niet wegloopt.