Onderhoud
Als u lang van uw aangeplante Rhodo’s en Pieris wilt genieten, dan zal je ook in het nodige onderhoud moeten voorzien.

Water geven !!

Belangrijk is dat de aarde wordt afgedekt met een laagje boomschors, turf en/of sparrengrond. Dan voorkom je uitdroging van de bovenste wortels. Vanaf maart/april, volgens de weersomstandigheden, is het belangrijk dat je de Rhodo, Azalea of Pieris extra voorziet van water. Dit doe je best ’s morgens of ’s avonds. Zeker bij volle zon overdag is dit af te raden. De hoeveelheid is afhankelijk van de standplaats en grondsoort, maar als je giet doe je het best lang genoeg tot de volledige wortelkluit vochtig is.

Bemesten

In het groeiseizoen, vanaf april tot oktober, heeft de plant extra voeding nodig om een optimale groei te verkrijgen. Je hebt twee mogelijkheden om de planten te bemesten; Je kan voorkeur geven aan samengestelde kunstmeststoffen N-P-K, (N=stikstof, P=fosfor, K=kalium) met een formule gemaakt voor zuurminnende planten. Je dient deze toe in maart/april, eind mei en eind juni. Vooral niet te veel per keer en niet tegen de stam. (Let op voor verbranding !!) De tweede optie is het toedienen van kunstmest met een harslaag, m.a.w. de ‘gecoate’ meststoffen worden gedoseerd vrijgegeven zoals bij bvb. Osmocote. Er zijn samenstellingen voor Ericaceae met werking van 3 tot 9 maanden. Deze efficiënte meststoffen zijn overal verkrijgbaar in uw tuincentrum. Uiteraard is het gebruik van koemestkorrels of goed verrotte stalmest ook aan te raden, doch geldt ook hier de regel van niet te veel in één keer toe te dienen.

Snoeien

Kort na de bloei (mei/juni) plukt men best de bloemresten weg zonder de onderliggende nieuwe knoppen te beschadigen. Wens je de plant meer vorm te geven dan kan je dat doen door de takken een jaar terug te knippen m.a.w. terug te snoeien tot de onderliggende krans bladeren.